Wat is Usenet vraag je je waarschijnlijk af.

Usenet is een netwerk bedoelt voor de uitwisseling van tekstberichten of binaire bestanden (zoals audio, video, games, e-books, programma’s etc.).
Artikelen die gebruikers posten op Usenet zijn georganiseerd in nieuwsgroepen.

Er zijn tal van nieuwsgroepen, je kan Usenet eigenlijk zien als een verzameling van nieuwsgroepen. Mensen die bijvoorbeeld Windows XP gebruiken en een probleem hebben kunnen hun bericht posten in de nieuwsgroep microsoft.public.windowsxp.help_and_support

In de jaren ’80 en ’90 werd Usenet veelal gebruikt door mensen die met elkaar communiceerden over allerlei onderwerpen. Usenet heeft een zeer grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het internet voordat er forums e.d. waren.
Tegenwoordig is het nog steeds mogelijk om tekstartikelen te posten in Usenet.

Usenet wordt vandaag de dag echter veelal gebruikt voor de uitwisseling van binaire bestanden (zoals audio, video, spelletjes, e-books, etc.).

Wat is een Usenet Server?

Als je alleen tekstbestanden in Usenet nieuwsgroepen wilt plaatsen of deze wilt lezen, is Wat is Useneteen gewoon email programma zoals Microsoft Outlook voldoende.

Als je binaire bestanden wilt downloaden, zoals films, muziek e.d. heb je een Usenet Server nodig, ook bekend als een nieuwsserver.
Met een Usenet Server kan je grote bestanden uploaden en downloaden naar nieuwsgroepen.

Sommige internetproviders bieden een nieuwsserver aan. Daar heb je meestal niet veel aan, je hebt toegang tot een zeer beperkt aantal nieuwsgroepen en kan bestanden die een paar weken geleden zijn gepost niet downloaden.

De meeste mensen die downloaden uit nieuwsgroepen gebruiken een betaalde nieuwsserver dienst, een payserver.

Vele payservers zijn gratis te proberen, nieuwsserver providers bieden een gratis proefperiode aan, bij sommige nieuwsserver providers kan je dan 600 GB downloaden gedurende 14 dagen. Als de nieuwsserver dienst niet bevalt zeg je deze gewoon op, zonder dat je er ooit voor betaalt.

Het voordeel van een betaalde nieuwsserver, payserver, is dat je toegang hebt tot talloze nieuwsgroepen en bestanden. Je kan deze bestanden downloaden die tot 4 jaar geleden zijn gepost. Wat Usenet is, is nu hopelijk geen vraag meer na het lezen van dit artikel.