SSL en downloaden met een nieuwsserver

Misschien heb je wel eens gehoord over SSL. Secure Sockets Layer wordt gebruikt voor talloze zaken, onder andere om ervoor te zorgen dat je veilig online kan shoppen, maar ook als je veilig wilt inloggen bij je bank.

SSLAls je download met een nieuwsserver, kan je ook gebruik maken van SSL. Het is erg verstandig om een nieuwsserver te gebruiken die dit ondersteunt, dan kan niemand waarnemen wat je wanneer download.

De beste nieuwsserver providers ondersteunen Secure Sockets Layer, waardoor je anoniem kan downloaden uit nieuwsgroepen. Als je download met een nieuwsserver, heeft dit nog een aantal andere grote voordelen.

SSL en downloaden uit usenet

Als je download uit nieuwsgroepen, is een goede nieuwsserver onmisbaar. Een goede nieuwsserver die Secure Sockets Layer ondersteunt is helemaal mooi. Zo’n nieuwsserver heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van onbeveiligde nieuwsservers.

  • Als je download via een onbekend misschien wel onbeveiligd netwerk, kan iedereen zien wat je doet. Het is voor kwaadwillenden vrij makkelijk om je logins te stelen. Gebruik je een nieuwsserver die SSL ondersteunt, dan kan niemand op dat netwerk zien wat je download. Niemand kan je logins of persoonsgegevens stelen. Het enige wat men kan zien is dat je bandbreedte gebruikt, maar wat je verder doet weet alleen jij.
  • Poort 119 is de standaardpoort voor usenet. Internet providers, bedrijven en andere instanties weten dat en kunnen die poort afluisteren. Ze kunnen precies zien wat er gedaan wordt via poort 119. Gebruik je SSL, dan kunnen ze alleen zien dat je online bent.
  • Tegenwoordig is online privacy een belangrijk thema. Iedereen weet dat overheden, bedrijven en hackers kunnen zien wat je online doet. Het grote voordeel van SSL is dat het één van de beste manieren is om je online identiteit geheim te houden. Met uitzondering van een baar bugs is SSL altijd betrouwbaar geweest. Het is ontzettend moeilijk, meestal onmogelijk, om te zien wat iemand doet als diegene hiervan gebruik maakt. Als je download uit usenet nieuwsgroepen doe dat dan alleen met een nieuwsserver die SSL ondersteunt.

Welke usenet providers ondersteunen SSL?

Alle betere usenet providers ondersteunen SSL.
Meestal zijn het de iets duurdere providers, providers die 3 euro per maand kosten bieden in de meeste gevallen geen beveiliging. Als je download met de nieuwsserver van je ISP is er nooit ondersteuning van SSL. De volgende providers ondersteunen dit wel:

Hoe gebruik je SSL?

Downloaden met SSL is helemaal niet moeilijk.
Bij sommige nieuwsserver providers hoef je er helemaal niets voor te doen. Het werkt al en je kan het niet eens uitzetten. Helaas moet je bij de meeste nieuwsserver providers wel wat aanpassen maar dat is simpel en zo gedaan.

Als je Grabit gebruikt om te downloaden kan je SSL binnen een paar seconden aanzetten. Rechterklik op de nieuwsserver, aan de linkerkant te zien in Grabit. Een menu opent, klik nu op ‘Server Properties’, vink dan ‘Encrypted server connection’ aan.

Er word je gevraagd of je gebruik wilt maken van de standaardpoort voor secured socket layer, 563. De standaardpoort om te downloaden met een nieuwsserver is 119, maar als je met SSL wilt downloaden heb je 563 nodig. Klik dus op ‘Yes’, het poortnummer wordt nu aangepast en je kan vervolgens anoniem downloaden.

Gebruik je SABnzbd om te downloaden uit nieuwsgroepen?
Dan kan je het beste naar de configuratie pagina gaan, onder de tabs zie je ‘servers’, selecteer dit. Druk nu op de knop ‘Add server’ en vul je nieuwsserver gegevens in. Vink SSL even aan en vul in welke poort je wilt gebruiken, je wilt SSL gebruiken dus meestal is dat poortnummer 563.

Soms is het echter zo dat je nieuwsserver provider een andere poort gebruikt, vraag het even aan je provider als er iets fout gaat. Je kan de nieuwe instellingen controleren door op de ‘Test server’ knop te drukken.

Gebruik je Spotnet? Open de instellingen. Klik je provider aan. Nu kan je aangeven of je SSL wilt gebruiken en welk poortnummer je nodig hebt. Gebruik 563, mocht deze poort niet werken, vraag dan aan je nieuwsserver provider of ze weten welke poort je kan gebruiken.