Spotnet en spotweb

Downloaders denken vaak dat Spotweb en Spotnet hetzelfde zijn. Al zijn er grote overeenkomsten, spotweb is geen spotnet.

Spotnet is geen spotweb

spotweb spotnetEr is een groot verschil tussen deze twee. Spotweb is namelijk geen gewoon programma. Het is een script, een soort programma, dat mensen in staat stelt om een eigen nzb website op te stellen. De website nzbserver.com gebruikt bijvoorbeeld het spotweb script. Dit script is geheel gratis te downloaden en mag door iedereen worden aangepast. Je kan dus een eigen usenet website opzetten met het script. Er zijn vele websites die het spotweb script gebruiken. Het is namelijk makkelijk aan te passen en veel kennis heeft men niet nodig om met spotweb een usenet website op te zetten.

Spotnet daarintegen is een programma, dat speciaal voor Windows is gemaakt. Er zijn 2 versies van dit programma, namelijk spotnet classic en spotnet 2.0. De 2.0 versie bevat reclame, is langzamer en verschilt niet van de classic versie. Het is dus raadzaam om spotnet classic te installeren en niet de zogenaamd ‘betere’ 2.0 versie. De installatie van het programma is een fluitje van een cent, als je weet waar je op moet letten. Je moet een Windows computer hebben, helaas is er geen versie van Spotnet voor de MAC.

Daarnaast heb je een payserver, ook wel een nieuwsserver of newsserver nodig. Voor een paar euro per maand kan je al een payserver krijgen. Je ontvangt direct na de betaling de payserver logins. Een usenet adres, gebruikersnaam en wachtwoord. Deze dingen moet je in spotnet invoeren. Daarna gaat het Windows programma alle headers en reacties downloaden. Dat duurt vaak een behoorlijk aantal uren. Direct daarna is het programma klaar voor gebruik.

Spotweb en spotnet database

nzbserverSpotnet en spotweb zijn totaal verschillend, de een is een website, de ander een windows programma. Maar ze zien er een beetje hetzelfde uit. En ze hebben iets anders gemeen.

Om spotnet te kunnen gebruiken, heb je een payserver nodig. Het usenet programma gaat daarna alles ophalen dat het kan downloaden. Je krijgt dus niets te zien dat je niet kan downloaden. Alleen de spots, downloads of noem het artikelen, die je payserver kan vinden, worden getoond door spotnet. Heb je een goede payserver? Dan zie je ontzettend veel spots. Heb je een slechte, goedkope payserver? Dan is het overzicht veel kleiner.

‘Article not found’ melding op nzbserver

Als je zelf het script installeert, heb je naast een webserver, PHP en een database ook een payserver nodig. Spotweb moet namelijk spots downloaden en kan dat alleen met een payserver. Als je naar een usenet website gaat die spotweb gebruikt, zoals nzbserver.com, dan zie je alleen de ‘spots’ die voorkomen op de payserver die de website gebruikt. Dit heeft een groot nadeel. Je ziet meer of minder artikelen, spots, dan je kan downloaden met je eigen payserver.

Hierdoor zie je sommige spots niet, terwijl je bij andere spots de irritante melding ‘article not found’ krijgt. De melding article not found verschijnt meestal omdat je payserver een bepaalde spot niet kan vinden. Maar, als je toch spotweb wilt gebruiken, is er een manier om de melding ‘article not found ‘ te voorkomen. Door op je eigen computer een versie van spotweb te draaien, die niemand anders gebruikt en alleen de spots toont die jij kan downloaden met je payserver. Het is makkelijker om spotnet te installeren maar als je toch spotweb wilt gebruiken, zonder foutmeldingen, dan is het mogelijk om spotweb op je eigen computer te gebruiken.

Spotweb installeren

Als je geen zin hebt om een website zoals nzbserver te gebruiken en ook Spotnet niet wilt installeren kan je een eigen nzb server kloon op je PC installeren. Dat kan je doen door het script te downloaden van Github. Als je het script hebt, moet je PHP, SQL en een database systeem installeren. Anders werkt het spotweb script niet. Het klinkt ingewikkeld en als een hoop werk maar het valt best mee.

Er zijn tegenwoordig programma’s die het moeilijkste voor je doen. Met het programma WAMPserver kan je in een keer alles installeren. Als je het installatie bestand van het script even doorloopt, begint je eigen spotweb website direct alle spots en reacties op te halen. Maar, alleen de spots die voorkomen op je payserver. Gebruik je een goede payserver om usenet nieuwsgroepen te downloaden? Dan krijg je heel veel spots te zien, sommigen zijn dan al meer dan 10 jaar oud. Als je een goede payserver gebruikt, krijg je minder spots te zien. En soms zijn spots dan ook niet compleet en niet te herstellen met Quickpar.