Als je wilt downloaden uit nieuwsgroepen heb je een manier nodig om deze nieuwsgroepen te doorzoeken. Er zijn verschillende manieren om nieuwsgroepen te doorzoeken maar de meeste mensen verkiezen NZB sites. Hieronder een overzicht waarin wij de meest handige manieren op een rijtje zetten om NZB sites te doorzoeken.

NZB websites komen en gaan

nzb sites downloadenEr zijn erg veel NZB websites. Een groot nadeel is dat ze op klaprozen lijken. Ze komen en ze gaan, de meeste zijn slechts enkele weken online. De websites die vandaag online zijn en door duizenden mensen per uur worden gebruikt, kunnen morgen alweer offline zijn. Waarom? Een melding dat copyright geschonden wordt, is voor de meeste hostingbedrijven genoeg reden om ze direct offline te halen. Of de beheerder van een dergelijke website vindt het te kostbaar of tijdrovend. Er zijn slechte enkele grote sites die de tand des tijds overleven. Hieronder een overzicht van de iets oudere websites.

  • Nzbserver.com
    Deze website bestaat al een behoorlijke tijd en gebruikt het Spotweb script. Het is een uitstekende website die spots toont tot wel 5 jaar oud. Advertenties die zie je er nooit. Als je precies wilt weten hoe deze website werkt ga dan naar nzbserver voor meer informatie.
  • Nzbstars.com
    Dit is een simpel aftreksel van Nzbserver.com Alleen spots van 1 dag oud worden getoond. Misschien een handige website als je een gratis nieuwsserver gebruikt en een retentie hebt van 1 dag.
  • Nzbplanet.net
    Het is noodzakelijk om je te registeren voor deze website. Pas na registratie en goedkeuring van je lidmaatschap krijg je toegang tot de website. Er is een forum en er zijn behoorlijk wat leden. Engelstalig, niet al te geschikt voor Nederlandse bestanden.

Dit was een overzicht van websites die vrij overzichtelijk zijn. Ze hebben afbeeldingen bij spots/posts, je kan makkelijk zoeken en alles is in een oogopslag redelijk goed te overzien. Er zijn echter websites die veel uitgebreider zijn maar een stuk minder overzichtelijk, de zogenaamde NZB zoekmachines. Deze zijn ontzettend oud en bevatten vaak links naar bestanden die meer dan 10 jaar oud zijn.

NZB zoekmachines

Alle bovengenoemde websites, linken naar NZB zoekmachines. Als je een spot ziet op bijvoorbeeld NZBserver.com, dan wordt er bovenaan de pagina gelinkt naar een NZB bestand. En, dat bestand is dan te vinden op een NZB zoekmachine. Er zijn vele Usenet zoekmachines. Enkele van de meest betrouwbare en oudste zijn binsearch.info en nzbindex.nl Wil je weten hoe je direct bestanden kan downloaden met een dergelijke zoekmachine? Bekijk dan ons artikel over NZB zoekmachines.

SpotNet en Spotlite

Als je geen zin hebt om websites te gebruiken is SpotNet uitstekend. Je kan zoeken, downloaden en direct aan de slag met je download. En dat allemaal met 1 enkel programma.

Spotlite is eigenlijk precies hetzelfde als SpotNet, alleen kan je er niet mee downloaden. Het programma is alleen geschikt om te zoeken maar dat is genoeg als je ook een download programma gebruikt zoals Grabit.

Wat zijn NZB bestanden eigenlijk?

Als mensen een groot bestand uploaden naar een nieuwsgroep, pakken ze het bestand vaak in. Ze doen dat meestal met het programma WinRAR. Je ziet in Usenet nieuwsgroepen dan ook erg vaak .rar bestanden. Soms worden die .rar bestanden zelfs in verschillende nieuwsgroepen gepost.

Het is voor downloaders ondoenlijk om al die nieuwsgroepen door te zoeken als ze slechts 1 bestand willen hebben.
De uploader upload dus een NZB bestand. Als een downloader dat bestand opent in een Usenet download programma, zal het NZB bestand alle .rar bestanden automatisch ophalen. Dankzij een NZB bestand hoef je dus niet eeuwig naar allerlei kleine .rar, .par, en .zip bestanden te zoeken voor 1 download. Het NZB bestand doet dat voor je.