Nieuwsservers overbodig?

Er zijn mensen die beweren dat usenet zijn beste tijd heeft gehad, nieuwsservers zijn overbodig geworden. Niets is minder waar. Het aantal mensen dat een betaalde newsserver gebruikt, is de laatste jaren enorm toegenomen. Er wordt meer geüpload naar nieuwsgroepen en wat men upload is van een betere kwaliteit dan ooit tevoren.

Torrents en andere download methodes nemen af

Veel mensen downloaden nog steeds veelvuldig middels torrents. Het aantal mensen dat download middels torrents is de laatste jaren echter niet toegenomen maar afgenomen.
nieuwsserversWaarschijnlijk heeft dat te maken met de regelgeving omtrent copyright, die de laatste jaren wereldwijd steeds strenger wordt.

Wie download middels torrents, deelt ook zijn IP adres. Door je IP adres te delen kunnen allerlei instanties zien dat je download en wat je download. Omdat ze niet weten waar je woont, sturen ze een brief naar je internetprovider, die dan op zijn beurt weer contact met je opneemt.

Als je download middels een nieuwsserver is SSL ondersteund. Je internetprovider kan niet eens zien wat je download uit een nieuwsgroep, laat staan dat copyright instanties en andere partijen dat kunnen waarnemen.
Kortom, download je met torrents dan kan iedereen zien wat je download en dat is bij nieuwsservers niet het geval.

Een andere reden waarom het aantal gebruikers van nieuwsservers is toegenomen, heeft te maken met het feit dat downloaden met een nieuwsserver veel sneller gaat. Als je middels torrents download ben je volledig afhankelijk van andere mensen, seeders en peers.

Download je uit usenet nieuwsgroepen met een nieuwsserver, dan download je gewoon met het maximum van je internetverbinding of nieuwsserver, een download is dus veel sneller binnen. Je kan middels torrents downloaden en een paar dagen wachten tot iemand met een inbelverbinding iets heeft terug gedeeld of het gewoon razendsnel uit een nieuwsgroep halen.

Nieuwsservers zijn beter dan torrents

Veel mensen die torrents downloaden, willen wel downloaden maar niet uploaden.
Ze zetten hun upload uit en downloaden het gewenste bestand, om daarna de torrent te verwijderen. Dergelijke mensen noemt men leeches, ze downloaden wat ze nodig hebben maar delen nooit terug. Als je download met een nieuwsserver heb je niets met leeches te maken, je download immers niet van mensen, maar direct uit een nieuwsgroep.

Virussen, wachtwoorden op bestanden en andere ongein? Wie download met torrents download met regelmaat een bestand dat geïnfecteerd is. Mensen bieden een bestand aan, verwerken daar een trojan in en voordat je het weet maakt je computer deel uit van een botnet dat DDOS aanvallen uitvoert op grote websites. Dat gedoe heb je gelukkig niet als je download uit nieuwsgroepen, downloaden uit usenet nieuwsgroepen is een stuk veiliger. Nieuwsserver providers vissen de ergste rotzooi er gelukkig voor je uit.

Daarnaast is er het voordeel dat als je onverhoopt toch een virus, trojan of malware download, deze meestal is verpakt in een RAR-bestand. Je anti-virus programma scant eerst deze RAR-bestanden voordat ze worden uitgepakt, waardoor ze amper kans hebben om echt iets te doen. Al met al, ook qua veiligheid, ben je beter af als je download met een nieuwsserver.

Meestal geen ondertiteling

De nieuwste films? Middels torrents kan je vaak de nieuwste films vinden. Het gebeurt echter maar zelden dat een nieuwe film voorzien is van Nederlandse ondertiteling. Bij nieuwsservers heb je ook dit probleem niet. Er zijn ontzettend veel vrijwilligers die een film in hun vrije tijd ondertitelen, waarna deze wordt geüpload naar een nieuwsgroep. Pas weken, zo niet maanden later, is een dergelijke film met ondertiteling te vinden op de bekende torrent websites.

Er zijn erg veel gezellige Nederlandse usenet community’s, mensen komen bij elkaar, doen verzoekjes, delen nieuws etc. Als je naar een gemiddelde torrent website of zoekmachine gaat, word je overspoelt door popup’s. Je wordt geconfronteerd met irritante reclames die over het beeldscherm schuiven. Bovendien zijn het vaak ook nog misleidende reclames die veelal malware bevatten.

Je denkt, daar zit de download knop, in werkelijkheid druk je op een banner die een zeer naar en agressief advertentienetwerk toegang geeft tot je browser. Het gevolg is dat je niet meer naar een torrent website hoeft te gaan voor irritante reclame, je ziet niet anders als je je favoriete browser gebruikt. Tegenwoordig wordt er zelfs bij het meest gebruikte torrent programma, uTorrent, standaard een advertentie toolbar geïnstalleerd, die amper te verwijderen is.

Zoals je misschien wel begrijpt, is het niet verstandig om te downloaden met torrents. Gebruik gewoon een nieuwsserver, er zijn genoeg razendsnelle nieuwsservers die je stuk voor stuk eerst gratis kan uitproberen.