In deze Grabit handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je bestanden (posts) kan downloaden uit nieuwsgroepen.

Om Grabit te gebruiken heb je een newsserver nodig. Als je nog geen newsserver hebt, kan je op deze website zoeken naar een newsserver dienst die je gratis kan proberen.

Het is best even een gedoe om te leren downloaden met Grabit, maar als je het eenmaal snapt gaat er een wereld voor je open! Je hebt toegang tot de nieuwste (ondertitelde) films, games, muziek en nog véél meer.

Indien je geen zin hebt om de Grabit handleiding te lezen, kan je ook onze videohandleiding downloaden met Grabit bekijken!

Grabit installeren en configureren

Allereerst moet je Grabit downloaden.

Druk op de website shemes.com op ‘free download’ om de laatste stabiele versie van Grabit te downloaden.
download Grabit

Nu Grabit is gedownload, kan je het programma installeren.
Installeer Grabit

Je krijgt de Grabit licentie overeenkomst te zien.
Vink ‘I accept the agreement’ aan en druk op volgende.
Grabit licentie overeenkomst

Het is handig om alles aangevinkt te laten.
Je krijgt dan een Grabit desktop icoontje, Grabit wordt toegevoegd aan snel starten en Grabit wordt voortaan geassocieerd met NZB bestanden.
NZB bestanden zijn kleine bestanden, waarmee je in één keer een hele post download uit één of meerdere nieuwsgroepen.
Grabit en NZB bestanden

Als je het onderstaande vakje aangevinkt laat, start Grabit automatisch en kan je bij de volgende stap direct je newsserver (nieuwsserver) gegevens invoeren.
Grabit starten

Enkele internetproviders verschaffen je een eigen newsserver, maar helaas werken die niet altijd even goed. Newsservers van providers zijn vaak erg langzaam, daarnaast is de retentie meestal buitengewoon slecht. Met retentie wordt bedoeld hoe ver je terug kan gaan in de tijd, de meeste internetproviders hebben een retentie van slechts enkele dagen.

Naast de newsservers van internetproviders zijn er ook gratis newsservers, maar die werken zelden tot nooit, als ze het al doen is de retentie zeer, zeer beperkt.
Als je snel wilt downloaden en een hoge retentie op prijs stelt, (van misschien wel 1600+ dagen) is een betaalde newsserver (nieuwsserver) dienst het overwegen waard.

De kosten voor een betaalde newsserver (payserver) zijn enkele euro’s per maand, de snelheden en retentie zijn vaak hoog, waardoor je onbeperkt kan downloaden. Eigenlijk is een betaalde newsserver onmisbaar als je veel download middels nieuwsgroepen.

Indien je op zoek bent naar een betaalde newsserver, kan je hier kiezen uit een aantal van de snelste en goedkoopste betaalde newsserver diensten.

Vul hieronder het adres in van de newsserver die je gebruikt.
Newsserver adres invoeren

Hieronder moet je je gebruikersnaam (username) en wachtwoord (password) invoeren.
Als je een betaalde newsserver (nieuwsserver) hebt, is het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord noodzakelijk.
Grabit gebruikersnaam en wachtwoord

Nu start Grabit, als alles goed gaat download Grabit direct de nieuwsgroepen die voorkomen op door jouw gebruikte newsserver (nieuwsserver).
Grabit Nieuwsgroepen downloaden

Dit is de Grabit interface.
De lijst met aanwezige nieuwsgroepen wordt gedownload.
Grabit interface

De nieuwsgroepen zijn nu gedownload.
Indien je wilt zien welke nieuwsgroepen aanwezig zijn op je newsserver (nieuwsserver) kan je ze bekijken.
Nieuwsgroepen Grabit

Je hebt het download programma nu succesvol geïnstalleerd, daarnaast heb je de vereiste newsserver gegevens ingevoerd. Dan kan je nu eindelijk gaan downloaden.
Er zijn meerdere manieren om posts (bestanden) te vinden in nieuwsgroepen, die je daarna kan downloaden met Grabit.

Het is het makkelijkste om middels NZB server posts te vinden in nieuwsgroepen. De website van NZB server is hier te vinden. Het is ook mogelijk om vanuit Grabit nieuwsgroepen door te bladeren en een post direct te downloaden maar dit is niet praktisch, het is namelijk nogal onoverzichtelijk.

Je kan ook direct naar een NZB zoekmachine gaan en daar zoeken, aanvinken en downloaden. Nieuwsgierig hoe NZB zoekmachines werken? Lees onze NZB zoekmachine handleiding.